Mediáció

közvetítés, vitarendezés, mediátor képzés

A mediáció haszna

A mediátor (egy pártatlan, képzett, gyakorlott közvetítő) a mediáció alkalmával elősegíti az érintett felek számára kölcsönösen kielégítő-, gyors megoldás kialakítását.
A mediátor segítségével, illetve a mediációs technikák alkalmazásával sok időt-, pénzt- és energiát spóroluhat, valamint elkerülheti a megoldás elhúzódásával, vagy akár a peres eljárással kapcsolatos költségeket, nehézségeket.
A mediáció igénybe vételével megakadályozhatja a vita, a konfliktus elhúzódását, súlyosbodását, újraépítheti a megromlott üzleti vagy személyes kapcsolatot.
CIMKÉK

Mediáció, mediátor, gazdasági mediáció, igazságügyi közvetítés, egyezségközvetítés, konfliktuskezelés, közvetítés, mediátor képzés.

Regisztrált mediátorok

A közvetítői tevékenység folytatását a közigazgatási és igazságügyi miniszter - a névjegyzékbe való felvétel útján - annak a természetes személynek engedélyezi, aki
 

 a) felsőfokú végzettséggel és a végzettség megszerzésétől számított, annak megfelelő legalább ötéves igazolt szakmai gyakorlattal rendelkezik,

b) igazolja a miniszter rendeletében meghatározott közvetítői szakmai képzés elvégzését,

c) büntetlen előéletű, és nem áll a közvetítői tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,

d) nem esik jogszabályban foglalt kizáró ok alá.

Jogszabályok

a közvetítői tevékenységről

2002. évi LV. törvény

a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről  

2006. évi CXXIII. törvény

a közvetítői szakmai képzésről és továbbképzésről

63/2009. (XII. 17.) IRM rendelet

A mediáció előnye

A mediáció során a  konfliktusban lévő felek (üzleti partnerek, szervezetek, munkatársak, szomszédok, családtagok stb.) saját kezükben tarthatják a megoldást, és fölösleges viták, költségek, peres eljárások nélkül helyreállíthatják, kiegyensúlyozottá tehetik a kapcsolatukat. 

Miben segít még a mediáció?

 

A professzionális egyezségközvetítés segít a problémák megfogalmazásában, az érdekek tisztázásában, az indulatok kordában tartásában, a megbeszélés és a megegyezés kulturált kereteinek fenntartásában.Segít minden, a vitában érintett fél számára az előnyös megoldások megtalálásában.

Főoldal arrow Tudástár arrow A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban
A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban

A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban című háromnapos nemzetközi konferencián mintegy 100 magyar szakember mellett tucatnyi országból mintegy félszázan vettek részt: bírák, ügyészek, pszichológusok, szociológusok, büntetés-végrehajtásban dolgozók, pártfogó felügyelők, gyermekvédelmi szakemberek.

 A reform egyik célja, hogy az állam egy normasértés esetén ne csak a büntetéskiszabással és - végrehajtással törődjön, hanem tekintettel legyen az áldozatok, sértettek szempontjaira is - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter.

A bűncselekmény után helyre kell állítani a rendet, amibe beletartozik a sértetti jóvátétel. A cél az, hogy létrejöjjön a megfelelő egyensúly a normasértés szankcionálása és az egyéni, közösségi sérelmek orvoslása között, erősödjék a sértett pozíciója a büntetőeljárásban, és az elkövető tevékeny megbánása egyre több ügyben, egyre szélesebb körben orvosolja a sértett kárát. Ez mély érdemi változás a büntetőpolitikában, és hosszú út vezet el addig, amíg kialakulnak a leghatékonyabb eljárások, intézmények - mondta Draskovics Tibor.

Hozzátette: a közeljövőben az Országgyűlés elé kerül a büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosítása, "majdnem egy új Btk.", amelybe akár a hétfőn megkezdődött konferencia egy-egy fontos megállapítása is beépülhet.

A másik ok, amiért fontos a rendezvény, az az, hogy a bűnözésben tapasztalható új jelenségek új válaszokat igényelnek, és ennek egyik eleme lehet a helyreállító igazságszolgáltatás. Új jelenség az iskolán belüli, családon belüli erőszak terjedése, a romák és nem romák közti konfliktusok vagy a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények szaporodása, mindezekre pedig a klasszikus válaszok - gyors nyomozás és szigorú büntetés - nem megfelelőek, nem kezelik a problémák gyökerét - mondta Draskovics Tibor hozzátéve, hogy "egyelőre kevés a jó válaszunk".

Tavaly 3 ezer büntetőügy oldódott meg a mediáció révén a helyreállító igazságszolgáltatás keretei között, ez 50 százalékkal több mint a 2007-ben. Kevés, de nagyon kedvező tapasztalat gyűlt össze - jegyezte meg a miniszter.

A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban című háromnapos nemzetközi konferencián mintegy 100 magyar szakember mellett tucatnyi országból mintegy félszázan vesznek részt: bírák, ügyészek, pszichológusok, szociológusok, büntetés-végrehajtásban dolgozók, pártfogó felügyelők, gyermekvédelmi szakemberek.
Forrás: MTI; 2009.04.27.

 

Jelentkezés mediációra

 
Mobil: 36-70/314-1660 (08-18 óráig)

(dr. Rusznák Tamás)

E-mail cím: kapcsolat@acoach.hu

Mediációs képzés

 

Proaktív gazdasági mediációs képzésünkről a mediációs képzés menüpont alatt talál információt.

 
Joomla Templates by Joomlashack