Mediáció

közvetítés, vitarendezés, mediátor képzés

A mediáció haszna

A mediátor (egy pártatlan, képzett, gyakorlott közvetítő) a mediáció alkalmával elősegíti az érintett felek számára kölcsönösen kielégítő-, gyors megoldás kialakítását.
A mediátor segítségével, illetve a mediációs technikák alkalmazásával sok időt-, pénzt- és energiát spóroluhat, valamint elkerülheti a megoldás elhúzódásával, vagy akár a peres eljárással kapcsolatos költségeket, nehézségeket.
A mediáció igénybe vételével megakadályozhatja a vita, a konfliktus elhúzódását, súlyosbodását, újraépítheti a megromlott üzleti vagy személyes kapcsolatot.
CIMKÉK

Mediáció, mediátor, gazdasági mediáció, igazságügyi közvetítés, egyezségközvetítés, konfliktuskezelés, közvetítés, mediátor képzés.

Regisztrált mediátorok

A közvetítői tevékenység folytatását a közigazgatási és igazságügyi miniszter - a névjegyzékbe való felvétel útján - annak a természetes személynek engedélyezi, aki
 

 a) felsőfokú végzettséggel és a végzettség megszerzésétől számított, annak megfelelő legalább ötéves igazolt szakmai gyakorlattal rendelkezik,

b) igazolja a miniszter rendeletében meghatározott közvetítői szakmai képzés elvégzését,

c) büntetlen előéletű, és nem áll a közvetítői tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,

d) nem esik jogszabályban foglalt kizáró ok alá.

Jogszabályok

a közvetítői tevékenységről

2002. évi LV. törvény

a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről  

2006. évi CXXIII. törvény

a közvetítői szakmai képzésről és továbbképzésről

63/2009. (XII. 17.) IRM rendelet

A mediáció előnye

A mediáció során a  konfliktusban lévő felek (üzleti partnerek, szervezetek, munkatársak, szomszédok, családtagok stb.) saját kezükben tarthatják a megoldást, és fölösleges viták, költségek, peres eljárások nélkül helyreállíthatják, kiegyensúlyozottá tehetik a kapcsolatukat. 

Miben segít még a mediáció?

 

A professzionális egyezségközvetítés segít a problémák megfogalmazásában, az érdekek tisztázásában, az indulatok kordában tartásában, a megbeszélés és a megegyezés kulturált kereteinek fenntartásában.Segít minden, a vitában érintett fél számára az előnyös megoldások megtalálásában.

Főoldal arrow Válási mediáció
Válási mediáció

Ha mindketten elkerülhetetlennek látják a válást, költséges, idegőrlő válóperes viták, évekig tartó pereskedések helyett gyorsan és békésen köthetnek egyezséget  válási mediációval!
 
A válási mediáció célja a békés elválás biztosítása, a később is szükséges együttműködések  fenntartása érdekében (pl. gyermekeik kapcsán), hogy:
  • a párok minél gyorsabban megállapodjanak a vagyoni, gyermek-elhelyezési és kapcsolattartási kérdésekben,
  • a válás utáni gyászmunka rövidebb és könnyebb legyen,
  • az új életkörülmények és szabályok előkészítésével a válást követő új élet kialakítása, belakása gyorsabb legyen.
 
 

Mi a válási mediáció előnye?

Az egymással megromlott viszonyban lévő felek (válófélben lévő házastársak, élettársak) megoldásra nem vezető viták és hosszadalmas, költséges peres eljárások nélkül megőrizhetik, illetve megteremthetik az együttműködést, illetőleg javíthatják a személyes  kapcsolatukat. Sok időt és költséget takaríthatnak meg. A drága, nem egyszer hosszadalmas, valamint bizonytalan kimenetelű peres eljárás helyett  hatékony, valamint kíméletes megoldás a mediáció. Még lecsökkent, eldurvult, vagy akár megszűnt kommunikáció esetén is megoldást lehet elérni úgy, hogy minden fél - jogosan - nyertesnek érezze magát. A mediációban részt vevők önálló felnőtt módjára maguk irányítják a sorsukat azzal, hogy a megoldás(ok) kialakítását nem bízzák külső, harmadik személyre. Ráadásul ügyüket diszkréten, bizalmasan kezelhetik, nem kell "megszellőztetniük". Elkerülhetik a további feszültségekkel, szorongásokkal teli időszakokat, a bizonytalan kimenetelű jogi eljárásokat. A mediátorok sokoldalú szakmai felkészültségéből adódóan biztosított a problémák teljeskörű és professzionális megoldása.

 

Miben segít még a mediáció?

Egy válás előtti-, alatti élethelyzetben igen lényeges szempont, hogy a professzionális egyezségközvetítés (mediáció) segít a feszültségek, szorongások oldásában, a problémák megfogalmazásában, az érdekek tisztázásában, az indulatok kordában tartásában, a megbeszélés és a megegyezés kulturált kereteinek fenntartásában, minden érintett fél számára az előnyös megoldások megtalálásában. Eredményes eszköz lehet a válási mediáció akkor is, ha a gyermek szeretné "visszakapni" elvált szülőjét, szeretne ismét jó kapcsolatot tartani vele.

 

Mikor alkalmazható a válási mediáció?

Akkor, ha válás fenyeget, vagy már éppen a válási krízis közepén vannak, a kapcsolattartási konfliktusok állandósulnak, vagy fokozódnak (a válás folyamán, vagy a válási eljárás lezártával)  és pl. a gyermekek láthatása ellehetetlenül. Hasznos és ereményes lehet a  válási mediáció, ha úgy érzik, hogy  együttműködve, békésen akarnak megegyezni önmagukért, a gyermekeikért, de a problémákkal egyedül nem tudnak megbírkózni, pl. gondot okoz szót érteni egymással, és fontos kérdésekben (szülői felügyelet, láthatás, gyerektartás, vagyonmegosztás stb.) nem tudnak megegyezésre jutni. 

 

Mit tegyen, ha mediáción szeretne részt venni?

Ha válási mediációs szolgáltatásunkat kívánja igénybe venni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba telefonon vagy e-mailben, de jelentkezhet itt online is. Mi rövid időn belül visszahívjuk, tájékoztatjuk a mediáció menetéről és felvilágosítást nyújtunk minden ezzel kapcsolatos, Önt érdeklő kérdésről. Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpontegyeztetés: mobil: 06-70-314-1660; e-mail: kapcsolat@acoach.hu

 

Jelentkezés mediációra

 
Mobil: 36-70/314-1660 (08-18 óráig)

(dr. Rusznák Tamás)

E-mail cím: kapcsolat@acoach.hu

Mediációs képzés

 

Proaktív gazdasági mediációs képzésünkről a mediációs képzés menüpont alatt talál információt.

 
Joomla Templates by Joomlashack